2019-05-07 16:13:30

Izlet u Ilok

U utorak, 30. 04. 2019. godine učenici od 1. do 6. razreda su bili na izletu u Iloku.

U Mohovu su pogledali skulpture dinosaura od slame i čuli zanimljive priče o nalazištima dinosaura od stanovnika Mohova, vjeroučitelja Srđana Despotovića. Učitelj geografije Goran Vranješević održao je predavanje o geografskim odlikama kraja. Po dolasku u Ilok učenici su prošetali centrom grada, obišli srednjovjekovnu utvrdu opasanu zidinama. Upoznali su se s zanimljivom poviješću grada i vidjeli  mauzolej „Turbe“ i tursku kupelj – „Hamam“ sa sačuvanim arabeskama. Slikali su se na ulazu u „Tursku rupu“  lagum koji po pričama vodi do Petrovaradina. O povijesti Iloka, njegovom razvoju i značaju učenicima je govorila i ravnateljica Tatjana Lukić.

Učenici su zatim pošli u Crkvu Svetog Arhangela Mihaila koja se nalazi u Gornjem gradu. U crkvi se učenicima obratio jerej Boris Fajfrić koji ih je upoznao s poviješću crkve i služio liturgiju povodom trećeg dana praznika Uskrsa.

Nakon liturgije učenici su otišli u Muzeja grada Iloka koji se nalazi u dvorcu Odescalchi. Muzej ima veoma bogatu građu koja govori o životu od pretpovijesnog do današnjeg doba. Za učenike je  organizirana zanimljiva radionica. Svi učenici su dobili radne bilježnice koje su rješavali i samostalno, kao pravi detektivi, otkrivali zanimljivosti u muzeju: pronalazili predmete u Stalnom postavu i rješavali labirint.

Uslijedio je odlazak na ručak u kojem su svi uživali, a onda su se učenici vratili u prostorije muzeja. Učenici nižih razreda su odgovarali na zanimljiva pitanja o županiji, a učenici viših razreda su u kreativnoj radionici pisali radove o Iloku. Izlet je završen predstavljanjem učeničkih radova uz pjesmu i glumu.


Osnovna škola Bršadin